Yeni Nesil Kooperatifler Topluluğu
Ağ Kurma Çalıştayı
Kavramsal Çerçeve ve Gündem
Genç İşi Kooperatif; Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ve İtalya Ulusal Kooperatifler ve Mütüeller Birliği Legacoop’un uluslararası kalkınma işbirliği teşkilatı Haliéus ortaklığında, AB desteğiyle, Sivil Toplum Destek Programı III kapsamında “Yeni Nesil Kooperatifler Topluluğu”- kısa adıyla “NewGenCoop” – eylemini yürütmektedir. Eylem, karar alma süreçlerine demokratik katılımı geliştirmek için yeni nesil kooperatiflerin (kısaca NGC) işletme yapılarını ve ağ oluşturma kapasitelerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, (1) yeni nesil kooperatiflerin envanterini çıkarıp bir araya getiren bir veri tabanı ve dijital bir platform hazırlanacak, (2) demokratik katılım kapasitelerini geliştirmek için ulusal çalıştay düzenlenecek ve (3) oluşturulacak çalışma grupları ile üç yıllık eylem planı hazırlanacaktır. Projenin ikinci ana faaliyeti olan ulusal ölçekli ağ kurma çalıştayı 13-15 Ocak 2022 tarihlerinde İzmir’de Ege Palas Oteli’nde Türkiye’nin farklı bölgelerinden 35 yeni nesil kooperatifin katılımı ile gerçekleşecektir.
Ağ Kurma Çalıştayı, NGC’lerin ağ oluşturma ve savunuculuk süreçlerinde operasyonel kapasitelerini güçlendirmek için tasarlanmıştır. Projenin “başlangıç çalıştayı” ve/veya “dijital platform tasarım çalıştayına” katılan veya topluluğa sonradan dahil edilen yeni nesil kooperatifler, bu çalıştay için İzmir’de bir araya gelecektir. Etkinlik alanına girişin 13 Ocak (Perşembe) öğleden önce, çıkışın ise 16 Ocak (Pazar) öğlene dek yapılması beklenmektedir. Etkinliğin detaylı programı aşağıda paylaşılmıştır.
Bu çalıştay, kooperatifler için kapasite geliştirme konusundaki küresel ölçekte deneyim sahibi olan İtalya merkezli Haliéus tarafından, Genç İşi Kooperatif ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’nin katkısı ile tasarlanmıştır. Çalıştay raporu ve tüm diğer çıktılar; etkinlik sonrası Türkçe ve İngilizce olarak NewGenCoop dijital platforma yüklenecektir. Etkinlik boyunca simultane çeviri sağlanacaktır.
ÇALIŞTAY PROGRAMI
13 Ocak 2022, Perşembe
Amaç: Katılımcıların, hem mevcut ulusal ve uluslararası kooperatif temsil yapılarını (örn. Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, İtalya Ulusal Kooperatifler ve Mütüeller Birliği Legacoop; Cooperatives Europe, Uluslararası Kooperatifler Birliği ICA ve ICA Gençlik Ağı) hem de birbirlerini tanıması.
14 Ocak 2022, Cuma
Amaç: ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) eğitim araçlarının kullanılacağı “Etkili ve İşbirlikçi Yönetişim ve Yönetim” ve “Savunuculuk” üzerine eğitimlerin verilmesi. Bu bağlamda Legacoop; gençlik komitesi, kooperatif girişimciliğini destekleyen programlar ve NGC’lere ilham verebilecek yenilikçi kooperatif biçimlerini de içeren bazı iyi uygulama örnekleri paylaşacaktır.
Eğitmen: Katia De Luca- Legacoop
15 Ocak 2022, Cumartesi
Üçüncü günde katılımcılardan, aşağıda tanımlı stratejik çalışma gruplarından (SWG) birinde rol almaları beklenmektedir.
SWG1: Yeni nesil kooperatiflerin demokratik karar alma süreçlerine katılmalarını ve etki etmelerini iyileştirmeye yönelik stratejisi
SWG2: Yeni nesil kooperatiflerin birbirleri arasında ve piyasa ile ekonomik işbirliklerini geliştirmeye yönelik stratejisi
SWG3: Türkiye’nin kooperatif mevzuatını ve mevzuatın uygulanmasını izleme ve geliştirme stratejisi
Her bir çalışma grubuna bir danışman (Kilit Uzman) teknik uzmanlık ve Genç İşi Kooperatif ekibinden bir kişi sekreterya desteği sunacaktır. Çalışma gruplarının işleyişine yönelik yönlendirici bilgi, ayrıca paylaşılacak olan “Stratejik Çalışma Grupları için Rehber” adlı dokümanda verilecektir. Katılımcılar hangi çalışma grubunda yer almak istediklerini iki tercihli olarak ikinci gün boyunca etkinlik alanına asılı panolarda yapışkanlı kağıtlar aracılığıyla işaretleyecektir. Gruplarda sayıca dengeli dağılım ve cinsiyet dengesi gözetilecektir.